Skip to main content

När vi skaffade kompost till landet så minskade våra sopor med 75%. Det är ju heeeeelt galet mycket!

Så vi vill gärna få till ett bra kompost system till huset. Men det tåls att tänka på hur vi får till det på bästa sätt. Att från start helt processa allt matavfall, året runt, känns just nu en smula svårt.

Jag tänker såhär. Vi har ”vanliga” soptunnor där en tunna är till för matavfall som kommunen tar om hand.

Visst vore det fint att bygga in tunnorna såhär fint!

På landet var det så busenkelt att kompostera. Vi var ju endast där vår och sommar. Alla matrester och trädgårdsavfall fick ligga och marinera hela hösten, vintern och en bit in i våren. Det var så magiskt kul att komma ut på senvåren och titta ner i tunnan. När vi lämnade på sen sommaren var tunnan full till brädden med både det enda och det andra. När vi öppnade upp på våren var det såååå fin kompostjord!

Så jag tänker att vi börjar så. En kompost vi använder första halvåret, så får den stå och vila tills nästa säsong.

Just en sådan här hade vi. Jätteful och jättebra! Höll värmen inne och gnagare ute ( har fobi för gnagare….)

Men sen, när vi blivit lite mer varma i kläderna tänker jag mig något liknande detta.

Sen behöver en ha någon bra lösning för hur vi hanterar matresterna inne i huset, innan de hamnar på komposten. På landet hade jag olika bunkar som stod på diskbänken, såg så trist ut! Dessa tycker jag är fina!

Och så det här med Bokashi! Har läst på lite och verkar ju oxå vara ett alternativ. Måste läsa mer och lära mig.

Jag har snöat in lite på detta med kompost. Men som sagt, tänker att vi får börja i en mindre skala för att sen utöka pö om pö.

”Ingenting försvinner, allt finns kvar!” Var det visst några sopgubbar på tv som sa en gång……

PS- här hittar ni veckans poddavsnitt https://play.acast.com/s/familjendahlalling/dda6a2e0-5c66-48eb-bb9f-6a98d6f7a8df

4 Comments

Leave a Reply to Anna-Maria Cancel Reply