Skip to main content

I samarbete med Anebyhusgruppen.

Ok!  Vi har en tomt. Återstår ett hus!

Efter att ha letat lägenhet och hus, i så många år, visste vi ganska säkert vad vi ville ha. Vi skrev en liten ”kravspecifikation” på vad vårt hus skulle innehålla. Sen sonderade vi terrängen bland alla 100-tals hustillverkare. Valde ut ca 10 av dom mer väletablerade företagen. Vi googlade, plöjde bloggar och beställde tonvis med kataloger.
Den ena tjusigare än den andra. 

Vi kan ingenting om att bygga hus så vi skrev ner massor av frågor. Ringde runt till dom olika tillverkarna och bokade möten på deras fina kontor. Efter varje möte hade vi blivit lite klokare men också med nya frågor. Nästa möte med ny tillverkare kunde vi ställa mer kluriga frågor. Vi förstår att alla tillverkare pratar i egen sak därför måste man också googla och prata med folk som byggt hus. 

Vi ska ju göra den största investeringen i livet och vill därför att rätt hustillverkare verkligen är RÄTT. Mycket ställs på sin spets. Vi ska sälja landet, lägenhet och ja, satsa allt vi har med tid, pengar och energi.   De flesta husbyggare va jättebra, andra mindre bra och någon svarade:
– Klicka på hemsidan och tryck på köp!
Det är inget svar man vill ha.

Offert
Ett bra tips vi fått var att göra en offert. Berätta vad man vill ha, behöver och drömmer. Sen frågar man varje hustillverkare vad den drömmen skulle kosta. Vi ville ha ett totalpris för allt. Inga dolda kostnader. Självklart kan saker hända, bli försenade, gå fel osv. Det får man lägga in i reservposten i budgeten. Så vi önskade en prisbild som stämmer lite med verkligheten när vi sticker nyckeln i låset. Vad har det då kostas oss? Ju ärligare desto bättre.

Morgan gjorde en 6 sidor offerförfrågan där han visade bilder, tänkta planlösningar, området, detaljplaner, stil och utseende med moodboard.

Prisbilden
Vi upplevde att det skiljde sig i prisbild. Inte så mycket på materialet för själva huset men byggkostnader, markarbete, vad som ingår och annat runtomkring. Säljarna valde att berätta lite olika vad de tog betalt för.

Val av husbyggare.
Dom flesta väletablerade tillverkare bygger bra hus och är oftast professionella, hade vi fått lära oss. Det handlar mer om den personliga kontakten. Att träffa en bra och trevliga säljare är inte svårt. Frågan är om vi kan lita på dom om det skulle krisa?  Den personkemin är olika för alla människor.

Det tog någon timme efter att vi skickat vår offert som säljaren Anders Hogbring från Anebyhusgruppen ringde. Anders var otroligt tillmötesgående. Från första mötet kändes det jättebra. Han var ärlig i vad man fick bygga enligt detaljplanen och alla kostnader var noga specificerade. Saker vi upplevde andra ”glömde”.

Arkitekt
Anders satte ihop oss med arkitekten Ingemar Medlöw. Någon dag senare stod vi på tomten tillsammans. Vi fick berätta om våra drömmar, om vår familj, våra behov. Ingemar lyssnade, ställde frågor och vi upplevde honom som en snäll, mjuk och varm person. Han förstod våra behov. Ingemar pekade runt på tomten hur solen vandrar. Var den går ner, vid olika tider på året. Placeringen av huset i förhållande till grannar osv. Någon vecka senare återkom Ingemar med en handritad gammeldags ritning. Det är så mycket man måste ta hänsyn till; Hur högt man får bygga, hur stort, vilken stil osv. Allt är reglerat enligt detaljplaner. Vi kan ha en dröm men om detaljplanen begränsar går det ju inte. Därför måste vi bygga smart och effektivt för att tillgodose vår önskan om ett hus för 6 personer. Ingemar visade oss ett hus som var, för oss, fantastiskt!  Inte bara ritat våran dröm, han hade ritat det vi inte visste att vi drömde om.

Anebyhus
Med tanke på Anders bemötande, ärlighet och engagemang och Ingemars fina ritningar så bestämde vi oss för Anebyhus.
Nu börjar nästa resa. Kvalen om alla valen.
 

Leave a Reply