Skip to main content

Godmorgon Lördag!

Här i Stockholm har det på senaste tiden nästan varit som vår i luften. Jag älskar våren, men absolut inte nu! Det känns skevt att höra fåglarna vårkvittra och i mitt insta flöde ser jag folk som upptäcker blomknoppning både här och där.

Detta ger mig inte någon skön känsla, rätt ner i klimatångesten hamnar jag! Så vevar jag igång kring bränderna i Australien och allt känns så bedrövligt.

Då gäller det ju att vända på steken, jag gick in på Naturskyddsförenings hemsida och läste på vad en kan göra för att tex rädda bina!

Där står det bla såhär ”Visste du att en hårdklippt gräsmatta kan vara lika dålig för bin som asfalt? Omvandla en bit av gräsmattan till blomsteräng och du har gjort en stor insats för bina!”

Och just detta ska vi göra. I nedre delen av vår trädgård, kring äppelträden, där sår vi inte gräsmatta utan sår istället blomsteräng! Tänk så fint det kan bli för både bina och våra ögon!

Att plocka in en liknande bukett vore ju inte helt fel!

Jag gick ju loss lite häromdagen när det gäller kornvallmo! För mig har Vallmo alltid varit röd, men de finns ju i så många fler vackra färgställningar.

Ett hav av detta under äppelträden! Mjauuuuuu!!!!

Det en oxå kan göra för bina är att bygga en bivattnare! Bin jobbar hårt och blir törstiga. En kan tex lägga ett gäng glaskulor i ett fat, fylla på med vatten och ställa ut bland blomstren.

Ett bihotell är ju även det fint!

Så mycket längt till detta nu! Men inte nu, nu utan till våren när det är dags. Jag vill så gärna ha årstiderna tillbaka. Visst kommer de tillbaka?!

4 Comments

 • Madde skriver:

  Tips: Tänk även på fjärilarna när ni väljer blomster till ängen!

 • Madde skriver:

  En trädgårdsäng kan innehålla klöver, prästkrage, blåklint, färgkulla och nysört. Förr fanns det även färdigblandad fröpåsar med ängsblomster, kan vara värt att kolla upp om det fortfarande finns. Ängsblommor trivs bäst i mager, näringsfattig jord, något att tänka på när ni anlägger er nya trädgård. Det kan ta lite tid för en trädgårdsäng att etablera sig, så ha tålamod.

  • Anna-Maria skriver:

   Just det! Så bra ju! Detta ska jag grotta ner mig i! Har ju även sett att en numera kan rulla ut ängsgräs precis som gräsmatta, men nog rätt kostsamt. Får blir frö för oss. Kram

Leave a Reply