Skip to main content

Jag skrev ju för några dagar sedan om detta med kompostering och bla detta med Bokashi! Jag började läsa på mer om detta, från början Japanska fenomen och kände mer och mer att detta måste jag testa nu!

Väldigt förenklat så lägger du dina matrester i en en hink, jag köpte en med kran ( så att jag kan tappa härligheten på vätska som är galet näringsrik för växterna ) Du varvar matresterna med ett Bokashi strö som liksom marinerar ( fermenterar är nog mer rätt ord ) avfallet. När hinken är full så låter du den stå i ca 2 veckor sen är det bara att gräva ner den i närmsta pallkrage/rabatt och vips på bara några veckor har allt blivit näringsrik jord.

Men det jag gick igång på mest var ju att du kan starta din egen jordfabrik inomhus ( eller på balkongen ) redan nu. När vår hink är full blandar jag upp den med jord i en annan behållare, är noga med att lägga ett lock av jord överst och sen är det bara att vänta. Inomhus tar det bara ca 3 veckor innan allt blivit jord. Ställer jag det på balkongen tar det lite längre tid. Men perfekt ju! Har ju så många krukor som ska fyllas till våren, för att sen få flytta med oss till huset.

Vi har en bunke på bänken där vi lägger allt vår ”spill” och så fyller jag hinken 1 gång per dag. Bra om en lyfter på locket så lite som möjligt har jag förstått.

Jag är en smula känslig för lukt, men detta är än så länge helt luktfritt, själva ströt luktar lite som ensilage, men bara när en öppnar hinken. Jag förvarar även just strötet i en försluten tillbringare.

Detta är ju oxå kul att visa barnen! Och både jag och Morgan får verkligen tänka till. Blir ju så tydligt hur vi slösat med maten. Jag kokar alltid, alltid för mycket pasta! Och vi lägger ofta för mycket mat på barnens tallrikar.

Nu får det allt bli ordning på torpet!

Och detta med Bokashi är både kul och spännande ju! Får nog bli en följetong här inne. Återkommer längre fram om det blev någon jord och vart tusan ska jag förvara själva jordfabriken inne i lägenheten utan barnen leker sandlåda?

To be continued ……

PS. Här hittar ni veckan poddavsnitt https://play.acast.com/s/familjendahlalling/e027405d-1de7-42d2-b512-f05c3b51db02

2 Comments

Leave a Reply